Passejada conscient per BCN / Creativitat y Plena Consciència amb joves de 4art d’ESO

taller de mindfulnes para adolescentes

Barcelona des de dins i des de dalt.

La ciutat de Barcelona té (com totes les grans ciutats que mereixen el titul de GRANS, no només per la seva extensió sinó especialment per la seva essència i contingut) racons tant extraordinaris com desconeguts.

Plaça de Sant Just a Barcelona

Aquest és el cas de l’església de Sant Just (nom popular) o la Basílica dels Sants Just i Pastor (nom correcte o oficial), ubicada a la plaça Sant Just, al costat de la plaça Sant Jaume, al rovell de l’ou del barri gòtic i malgrat tractar-se d’una joia excepcional, és poc coneguda pel gran públic.

Des de Dins

Per aquells que som amants dels espais de silenci i quietud, altrament tant mancats i necessaris a les nostres ciutats, aquesta església al centre de Barcelona és sense cap mena de dubtes un oasis.

“Un lloc ideal per a meditar assegut en un banc”.

La penombra i el subtil joc de llums dels vitralls, la temperatura (càlida al hivern i fresca al estiu), l’arquitectura gòtica (que contrasta amb la decoració neogòtica i neoclàssica dels altars), el pes del pas de la història, l’energia de pau que s’hi respira (malgrat el trànsit dels prudents visitants), i la suau música religiosa de fons que s’hi pot escoltar (felicitats especials per aquest detall)… fan d’aquest lloc un espai ideal per a fer un “break” en el nostre caminar distret per la vida i  pels carrers del barri.

Quan entrem a l’interior de la basílica actual sorprenen les dimensions, però alhora l’extrema simplicitat, característica de la tradicional sobrietat del gòtic català. La nau consta de sis trams, i és coberta amb voltes de creueria i claus de volta esculpides i bellament decorades. L’accés a l’interior de la basílica és gratuït.

Des de Dalt

Façana i campanar de la Basílica dels
Sants Just i Pastor a Barcelona.

Però l’església de Sant Just, encara amaga una altra sorpresa.  El campanar i la possibilitat de pujar-hi. Els que som amants del silenci, però també de la creativitat sabem que és imprescindible veure la vida i les seves coses (tant les físiques com les emocionals) en perspectiva, des de lluny, i què millor que poder-les veure des de dalt. 

La parròquia de Sant Just i Pastor de Barcelona ofereix la generosa possibilitat de pujar a la teulada de la basílica i més concretament al campanar de la mateixa accedint fins a la part més alta.

Sorprèn poder veure la catedral des de dalt just al davant.

Després d’una emocionant pujada per una estreta escala de cargol de pedra, (no apta per a claustrofòbics) s’arriba al terrat que cobreix el campanar, des d’on s’hi pot veure una de les més espectaculars vistes en 360º de la ciutat de Barcelona. 

“Per esdevenir artistes de la vida ens resulta imprescindible el silenci, la pau i la foscor interior,  així com la llum, la distància, la perspectiva i l’alçada exterior”.

Per un mòdic i més que just preu de 2€ els visitats poden accedir al gran espectacle.

Visita amb els alumnes

Però per acabar vull aclarir que aquest goig que aquí manifesto públicament no és només cosa meva, que soc artista, meditador, i faig gala de la meva bogeria que fa que m’enamori fàcilment de la vida.

“Resulta molt fàcil per a tot-hom enamorar-se des de dins i des de dalt de la Basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona”.

Vista de la Catedral des del darrera de la barana del campanar de l’església de Sant Just

Fa uns dies vaig tenir la gran sort i l’honor d’impartir un taller de Plena Consciència als joves alumnes de plàstica i música de l’Escola Grèvol del Poblenou. Varem estar durant tot el dia fent un recorregut conscient, per la ciutat vella, i una de les experiències que vaig voler que els alumnes experimentessin va ser justament aquesta.

Per una banda: el gaudi del silenci al l’interior d’un temple, la pau que s’hi respira i que poc a poc ens extasia com una mena de droga sana i s’encomana com un virus de felicitat.

(Resulta especialment sorprenent veure 30 nois i noies de 16 anys fent silenci sense haver de demana’ls-hi).

I per una altra: el goig que ens envaeix en pujar a la part més alta del campanar i gaudir de la perspectiva de 360º de la ciutat, així com d’un agradable bany d’aire fresc i de sol (aquell dia no feia sol i justament va aparèixer en aquell moment, això va provocar un improvisat cant coral del “O Sole Mio” com a cant d’agraïment a la vida i al moment present.)

Kiku Mistu Thou

Veure article CURS DE MEDITACIÓ CREATIVA A L’ESCOLA GREVOL

Amb els alumnes de 4art d’ESO de l’escola Grevol, pujats a dalt el terrat de l’Església de Sant Just i Pastor

Dades útils

Horari d’apertura:

  • DL, DC, DJ, DV, DS: 11.00-14.00 a 17.00-21.00
  • DM: 11.00-14.00 a 17.00-20.00
  • DG: 10.00-13.00

www.basilicasantjust.cat


Veure article CURS DE MEDITACIÓ CREATIVA A L’ESCOLA GREVOL

Acerca de Escola de l'Art de Viure 56 Articles
La Escola de l’Art de Viure es un proyecto creado por la Ong IMAGINARI. Desde el año 1996 llevamos a cabo intervenciones artísticas, sociales y pedagógicas, para un mundo mejor. En la Escola de l'Art de Viure practicamos y enseñamos el Arte de Vivir la Vida con Plena Consciencia y Creatividad. Kiku Mistu Thou y Amai Vecino Martinez-Reina son los impulsores y cuidadores de este maravilloso viaje vital.

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*